Reisverslag Amerika 2007: Yellowstone (Dag 11)

Voorbereiding
Route Verslag Foto's Links Contact

Dag 11 - Yellowstone

DatumMaandag 3 September 2007
PlaatsYellowstone
HotelOld Faithfull Lodge
Weer26°C, Zonnig
Afstand60 kmKlik HIER om de foto's te bekijken

Deze ochtend zijn we weer opgestaan om half zes, in de hoop om op de laatste dag dat we in berengebied zitten, er toch 1 te spotten. Dus snel de douche ingesprongen. Maar het warm water was opgebruikt. Veerle is het nog gelukt om een lauwe douche te nemen, maar bij mij was het water echt ijskoud, dus ik heb maar een snel kattenwasje gedaan. Met als gevolg dat we nu al om kwart na zes op de baan waren.

Beer

Dit keer zijn we zonder problemen kunnen vertrekken, en nu brandde het lampje ook niet van die band, terwijl het deze nacht minstens even koud geweest is. Raar, maar ik ga er niet te hard over nadenken. Dus het plan was om naar Hayden Valley te rijden, en om daar bij een groepje spotters te gaan staan, zij hebben meestal veel betere kijkers dan ons, en zijn er ook veel gedrevener in. Onderweg zijn we nog een groepje wapiti’s tegengekomen, maar spijtig genoeg geen mannetje. Dus snel verder gereden, want we wilden er zeker op tijd zijn. Ook nog een groepje bizons tegengekomen die de baan blokkeerden, maar dat zijn we ondertussen al gewend. Eenmaal aangekomen in Hayden Valley was het er verdacht rustig, er was nog niemand te zien. Behalve op 1 uitzichtpunt, maar daar stond het al overvol (er was maar voor drie auto’s plaats), dus dan maar verder gereden, en toen we bijna in Tower aangekomen waren, wilden we de auto draaien, maar we vonden niet direct een plek om te keren. Maar op een bepaald moment stond er een auto stil, dus snel gekeken, en er zat een beer naast de kant van de baan. Het was nog een redelijk kleine beer, maar dat kon de pret niet bederven. We hebben daar bijna 5 minuten kunnen staan, we hadden de baan wel helemaal geblokkeerd, maar op dit uur was er gelukkig bijna nog geen verkeer. Maar we hebben hopelijk wel een paar goede foto’s getrokken.

Daarna helemaal gelukkig teruggereden naar Hayden Valley, en dan zijn we daar bij een paar andere mensen gaan staan. En we hadden weer direct geluk, eerst een eland gespot, die helemaal in het midden van de wei stond, wel nog steeds veel te ver weg om een foto van te nemen, maar met de verrekijker was hij wel duidelijk zichtbaar. Dan keken we naar links, en we zagen nog een groepje van 5 wapiti’s, waaronder 2 mannetjes. En constant hoorden we het gehuil van wolven, maar we vonden die niet. Maar voor het betere werk is onze verrekijker eigenlijk niet geschikt. Dus we zijn maar te voet verder gegaan naar die overbevolkte parkeerplaats van daarstraks. En die hadden uiteraard wel die wolven gevonden, het waren een aantal wolven die daar zaten, en ze zaten blijkbaar achter die eland aan. Met onze verrekijker vonden we het niet direct terug, maar we mochten even meekijken met hen, en het was echt heel duidelijk zichtbaar. Maar spijtig genoeg geen foto’s, ik heb zelfs niet geprobeerd. Mijn 400mm lens is echt te weinig.

Toen het weer rustiger werd qua dierenactiviteit - het was ondertussen ook al half acht geworden en een stuk drukker op de baan - zijn we teruggereden naar Canyon om onze spullen terug in te laden en uit te checken uit de cabin, nadat we eerst hadden ontbeten langs de kant van de weg.

Yellowstone: Canyon: Lookout Point

Dan zijn we de North Rim Drive gaan doen die eigenlijk vlak bij onze verblijfplaats lag. We hebben daar de verschillende uitzichtpunten bekeken op de Grand Canyon of the Yellowstone, die waren allemaal op de Lower Falls, maar dat was al heel indrukwekkend. Daarna hebben we nog een uitzichtpunt gedaan op de Upper Falls, maar dat keek uit vlak op het punt waar de waterval naar beneden stortte. Wat wel heel mooi was, maar heel moeilijk om te fotograferen, mijn camera wou er niet op focussen.

Daarna hebben we Uncle Tom’s Trail gedaan. Dat is een trail die bijna helemaal naar beneden gaat naar de Grand Canyon (een 150 meter), via een stijl pad en trappen. Maar het uitzicht op de Lower Falls vanaf daar was wel heel mooi, en er hing ook een kleine regenboog rond de waterdamp. Het was de moeite meer dan waard om naar beneden te gaan. Eenmaal terug boven zagen we ook nog een ander uitzichtpunt, en dat keek uit op de Upper Falls, maar dan gewoon vooraan. We wilden ook nog Artist Point gaan doen, maar dat was spijtig genoeg afgesloten wegens werken.

Dan zijn we verder richting het zuiden gereden en zijn we eerst Sulphur Point gaan bekijken, het stonk daar verschrikkelijk naar zwavel en het water zag er heel heet (kokend) uit, je kon duidelijk zien dat je boven een hot spot zat. Dan zijn we verder gereden naar Mud Volcano, dat maar ongeveer een kilometer verderop lag. Daar stonk het ook hard, maar toch al een stuk minder dan bij het voorgaande. Hier zag je allemaal modder die aan het koken was, of toch aan het brubbelen. Vroeger moet het hier veel mooier geweest zijn, omdat toen de modder ook een tiental meter de lucht werd ingeslingerd, maar dat is nu dus niet meer zo. De bomen in de buurt zijn er ook allemaal geveld, omdat de grond daar een hele tijd op 96°C heeft gestaan na een aardbeving.

Dan zijn we weer verder gereden richting zuiden en toen kwamen we de Fishing Bridge tegen. Daar zijn we dan op geweest, maar we hebben eigenlijk geen enkele vis gezien. Het was ook net 1 uur gepasseerd, dus misschien was het niet het perfecte tijdstip om daar vissen te zien of zo. Dan zijn we verderop nog iets gaan eten, gewoon boterhammen met wat beleg, in een picknickgebied.

Yellowstone: West Thumb

Vervolgens zijn we naar West Thumb gereden, we wilden daar eigenlijk nog proberen om een ranger talk mee te volgen, maar we kwamen daar ruim een uur te laat aan. Het West Thumb Geyser Basin lag heel mooi tegen het meer, en de springs hadden soms een hele mooie blauwe kleur. Ik had zoveel zin om er in te springen, maar echt verstandig is dat niet. Hier stonk het nog maar nauwelijks. Er waren ook een aantal springs in het meer te zien. Dit was echt allemaal heel mooi om te zien.

Dan zijn we verder gereden naar Old Faithful, daar hebben we direct terug ingecheckt in onze cabin. Maar het madammeke aan de receptie zei nog dat de Old Faithful geiser op het punt stond om uit te barsten. Dus dan zijn we snel naar daar gelopen voordat we effectief naar onze cabin gingen. En inderdaad, een paar minuten later spoot het water met veel kracht een tiental meter hoog.

Dan zijn we naar het visitor center gegaan om de uren op te vragen wanneer de geisers gingen uitbarsten, of er een bepaald schema van was. En daar hebben we dan een papier van meegekregen van hoe lang, wanneer etc elke geiser uitbarstte. Dan hebben we een anderhalf uur rust genomen en daarna zijn we iets gaan eten in de cafetaria.

Om de avond af te sluiten zijn we nog naar Old Faithful Evening Feature gegaan. Er was een ranger die 3 kwartier aan het vertellen was over de branden die in Yellowstone hebben gewoed, en hoe het park herboren is na de grote brand in 1988.All Rights Reserved. Copyright (c) 2005-2019 ronan-veerle.be